2-20172017

Bishop Maxim of Western America, Diary of the Council. Reflections from the Holy and Great Council at the Orthodox Academy in Crete, June 17-26, 2016, Los Angeles, 2016, ISBN 978-1-936773-29-9, 139 p., cu mai multe fotografii – Pr. Conf. Dr. Habil Daniel Buda  

Au apărut deja cărți despre Sinodul din Creta! Este și cazul acestui volum scris de Preasfințitul Maxim, episcop sârb pentru coasta de vest a Statelor Unite, care a participat la Sinodul din Creta și care este unul dintre cei mai erudiți episcopi de azi ai Bisericii Ortodoxe Sârbe și o speranță a acestei Biserici. Episcopul Maxim a publicat un fel de jurnal al Sinodului din Creta care conține în primul rând informații despre mersul acestuia, impresii generale, comentarii personale pe marginea documentelor emise de Sinod și a temelor acestora, câteva texte și scrisori prezentate Sinodului de membri ai Bisericii Ortodoxe Sârbe, precum și fotografii luate în timpul Sinodului. Acest mic volum conține de asemenea două interviuri acordate de autor unor ziare înainte (ziarul sârbesc Politika; în volum este publicată o versiune extinsă a interviului sub titlul Conciliaritate în lumina zilei; p. 15-35) și după (ziarul Weekly Magazine; publicat în volum ca Postscriptum; p. 129-139) Sinod. Așa cum autorul declară în Cuvântul înainte al volumului (p. 7-10), acesta a fost scris la cererea mai multor persoane din Serbia, Franța și Statele Unite, care, știind că Preasfinția Sa va fi parte a delegației Bisericii Ortodoxe Sârbe, l-au rugat să scrie un fel de jurnal, astfel încât să afle cât mai multe despre Sinod (p. 7). De asemenea, autorul speră ca efortul său livresc să ajute la îndepărtarea unor prejudecăți legate de Sinod (p. 8). Pot deja să afirm că, în opinia mea, lecturarea acestui scurt volum ar putea îndepărta anumite prejudecăți legate de Sinod.
Cuvinte-cheie: –
Pr. Dr. Daniel Buda, conferenţiar la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi director de program în cadrul departamentului Biserică şi Relaţii Ecumenice al Consiliului Mondial al Bisericilor (Geneva)
Adresă : – Geneva
E-mail : –

DESCARCĂ PDF

Revista Teologica 2019. Toate drepturile rezervate !