Skip to main content
20164-2016

Massimo Carlo Giannini, I Domenicani, il Mulino, Bologna, 2016, 236 p., ISSN 978-88-15-26357-5 – Pr. Conf. Dr. Constantin Necula

Fondat de castilianul Dominic de Guzman, ca formă de rezistență în contextul conflictelor religioase și al celor legate de conținutul mărturisitor, parte doctrinar, în primele decenii ale secolului al XIII-lea, Ordinul Dominican, al fraților predicatori, are ca țintă tocmai predicarea și evanghelizarea în interiorul ethosului misionar catolic și nu numai. Pe întreaga desfășurare a Evului Mediu, îi aflăm fie dedicați studiului, fie predicând, fie alături de iezuiți, în Marile Tribunale ale Inchiziției. Chiar dacă pozițiile critice ale unui dominican, Savonarola, vor marca filozofia și teologia ordinului cu un rug aprins în miezul luminatei Florențe pentru ca, în timp, victima intrigilor, să ajungă canonizat, de Biserica Catolică. Cu secolul al XIX-lea direcția misionară avea să se schimbe spre educație, evanghelizare și culturalizare prin inculturare. Fără a se lipsi de dezbaterea religioasă, atât de prolifică în cultura dialogului. Autorul lucrării pe care o prezentăm predă Istorie și societate în epoca modernă la Facultatea de Teologie din Teramo. Studii doctorale finalizate la Universotatea din San Marino, cu studii ample la Roma (Institutl de Istoria Germaniei) și Valladoid, unde s-a specializat în istoria politicilor în Spania și Evul Mediu. Între lucrările sale anterioare consemnăm pentru cititorul român: L’oro e la tiara. La construzione dello spazio fiscale italiano della Santa Sede, 1560-1620 (Il Mulino, 2005) și Papacy, Religious Orders and International Politics in Sixteenth and Seventeenth Centuries (Viella, 2015). Un volum remarcabil pentru istoriografia italiană este și Lo Stato di Milano nel XVII secolo. Memoriali e relazioni, Roma, Ministero per i Beni e le Attività culturali, 2006 (Pubblicazioni degli Archivi di Stato, Fonti XLVI), ediție și text critic. Membru al Academiei Ambrosiene de la Milano, realizează cercetări ample în domenii ca barocul european, politică și fracțiuni politice spaniole. Colaborează cu Universitatea Autonomă din Madrid, Institutul Universitar La Corte in Europa.
Cuvinte-cheie: –
Pr. Dr. Constantin necula, conferenţiar la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna” din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu.
Adresă : – Sibiu, România
E-mail : –

DESCARCĂ PDF

Revista Teologica 2019. Toate drepturile rezervate !