20163-2016

Supravegherea clericilor după eliberarea din detenție. Cazul părintelui Nicolae Grebenea – Pr. Drd. Ionuţ Manu  

În materialul prezent am încercat să expunem greutățile, șicanările și supravegherea perpetuă de care au avut parte clericii ortodocși, foști deținuți politici ai regimului comunist român, pornind de la cazul preotului Nicolae Grebenea. Am dorit a surprinde – coroborând informațiile provenite din arhivele C.N.S.A.S. cu cele oferite de memoriile redactate de părintele Grebenea − modul în care Serviciul de Securitate Român desfășura urmărirea informativă, măsurile represive dispuse de acesta de-a lungul procesului de supraveghere, notele oferite de informatorii sub acoperire, imixtiunile Securității în viața publică și privată a părintelui Nicolae, interesele și tentativele de compromitere la nivelul societății, cât și metodele practice folosite pentru eliminarea fizică a domniei sale.
Cuvinte-cheie: – viața după detenție a preotului Nicolae Grebenea, supraveghere informativă, Securitate, măsuri represive, compromitere morală, eliminare prin otrăvire și/sau iradiere.
Pr. Ionuţ Manu, doctorand al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna”, din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
Adresă : – Sibiu, România
E-mail : –

DESCARCĂ PDF

Revista Teologica 2019. Toate drepturile rezervate !